Med najboljše naravne zaveznike prebave spada posušeno sadje. Je nepogrešljiv dodatek k prehrani vseh ljudi, ki se spopadajo s kroničnim zaprtjem. Stresen življenjski slog, nezdrava prehrana, v kateri primanjkujejo sveže sadje in zelenjava ter vlaknine, obilica sedenja in premalo gibanja pripomorejo k porastu prebavnih težav v populaciji. Kdor ima te težave ve, da močno poslabšajo kakovost življenja. Če se želimo izogniti ali zmanjšati možnost za prebavne težave, zaprtje in podobno, moramo v svojo prehrano vključiti suho sadje. Pri tem je seveda treba piti tudi dovolj vode, če ne ne bo želenega učinka na prebavo, lahko pa to pomeni tudi kontraefekt. Posebna previdnost sicer velja pri uživanju suhih marelic, ki lahko napenjajo. Pred uporabo suhega sadja ga je dobro namočiti v vodi, saj tako zmanjšamo vsebnost kemikalij, žvepla in kalijevega sorbata. Suho sadje na tak način tudi lažje prebavimo.
In katero posušeno sadje spodbuja prebavo? Na vrh lestvice lahko uvrstimo jabolčne krhlje, ki pospešujejo prebavo in pospešujejo izločanje strupov iz telesa. S tem ustvarijo idealne pogoje, v katerih se lahko razraste zdrava črevesna flora. Na tak način se ne morejo razrasti škodljive bakterije. Prebavo dobro spodbujajo tudi suhe fige in suhe slive. Lahko jih zmeljete in iz njih oblikujete klobaso. Shranite jo v hladilniku in si vsako jutro odrežite kos.
Če se veliko gibate in rekreirate, mora biti suho sadje obvezno v vaši torbi. Je namreč odlična alternativa raznim energijskim ploščicam, ki niso samo drage, ampak tudi polne aditivov in sladkorjev. S suhim sadjem boste potešili tudi lakoto, ki vas v službi popade pred kosilom, ali ko greste po službi še v trgovino in vam kruli v želodcu. Najbolje je, da takrat žvečite jabolčne krhlje. Kot posladek po obedu pa se bodo najbolje prilegle suhe slive v kombinaciji z oreščki, recimo mandlji.